|
|
Mossis fläskfilé
MOSSIS FLÄSKFILÉ
Från Husmoderns Köksalmanack 1978.
Det här är bjudningsrätten med många fördelar. Den är lätt att laga, kan göras i förväg och vänta på gratinering, är inte alltför dyr och - viktigast - smakar mycket, mycket gott.
4 portioner
500 - 600 g fläskfilé
2 msk smör eller margarin
salt, vitpeppar
2 msk vetemjöl
ca 2 dl vispgrädde
ca 2 dl torrt vitt vin
75 g ost, typ grevé eller herrgård
äkta soya
Stek fläskfilén hel genom att först bryna fettet i stekpanna och sedan bryna filén runt om. Salta och peppra och efterstek på svag värme under lock ca 10 minuter.
Ta upp filén och rör ut stekfettet med mjölet. Späd med grädde och vin. Låt såsen koka några minuter. Lägg i osten, skuren i bitar, och låt den smälta ned i såsen som sedan inte får koka mer. Smaka av och krydda ev med salt och peppar och litet soya.
Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor, som läggs på ugnssäkert fat. Häll över såsen och gratinera i 250° så att rätten får litet färg.
Servera filén med kokt ris eller potatis och grönsallad.
Bella
|
|