Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Detta är mer en efterrättskaka än en kaka till kaffet. Fin smak får den av mörk rom och det ljusbruna rörsockret. Hittar du inget sådant socker kan du ta farin.
1 kaka
3 persikor
50 g smör eller margarin
¾ dl rörsocker eller farin
2 msk mörk rom
Kaka:
75 g smör eller margarin
2 ägg
1 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Dela och kärna ur persikorna. Skär dem i tunna klyftor. Smält smör och socker tillsammans med rom i en stekpanna. Lägg i persikoklyftorna och låt dem puttra ca 5 minuter. Ta upp klyftorna och låt såsen som bildats koka ihop tills ca 1 dl återstår.
Kakan: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver, litet i taget, och varva med mjölk och smör tills allt är blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant och fördela persikoklyftor ovanpå. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen ca 40 minuter. Efter halva tiden hälls rörsocker- och smörsåsen över kakans ovansida och sedan gräddas kakan klart.
Lossa formens kanter och låt kakan svalna. Servera gärna med litet vispad grädde eller vaniljglass.