Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
För den som inte vill ha rätten helt vegetarisk går det utmärkt att ha i 2 - 4 skivor bayonneskinka eller annan rökt skinka.
3 - 4 portioner
1 stort blomkålshuvud, 600 - 700 g
1 bit purjolök
2 msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpuré
1 tsk italiensk salladskrydda
3 - 4 dl riven ost
Dela blomkålshuvudet och koka det knappt mjukt i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Låt rinna av och dela i klyftor. Lägg klyftorna tätt i lätt smord gratängform. Finhacka skinkan om du vill ha i den. Fräs löken lätt, slå på tomatkrosset och rör i puré, ev skinka och kryddor.
Låt puttra ca 10 minuter. Slå såsen över blomkålen, täck med ost och gratinera 15 - 20 minuter i 250 - 275°.
Utesluter man skinkan i gratängen är den ett utmärkt komplement till olika kötträtter.