|
|
Mozartkulor
600 g mandelmassa
200 g nougat (Odense eller Guldnougat)
2 msk konjak
150 g mörk blockchoklad
½-1 dl kakaopulver
Riv mandelmassan, antingen på rivjärn eller i mixer. Arbeta in konjaken (arbeta in antingen med en träslev eller kör med knivar i en mixer några sekunder och häll då konjaken uppifrån, via tubröret).
Skär nougaten i kuber, 1 x 1 cm eller något mindre om du tycker att de blir för stora. Ta sedan en klick mandelmassa och pressa mellan handflatorna, så den plattas till. Ta en bit nougat, lägg i mitten av mandelmassan, vik sedan denna runt nougatbiten och därefter rullar du till en kula. Det låter kanske krångligt men går rätt bra efter att man gjort ett par kulor... visserligen lite kladdigt men det går an.
Lägg kulorna på en plåt eller bricka som är klädd med smörpapper. Smält blockchokladen genom vattenbad. (Ta en kastrull o. häll i lite vatten. Ställ en skål eller bunke som står över kastrullen - däri läggs chokladbitarna). När den smält så tar du två gafflar, lägger i en Mozartkula och rullar runt lite snabbt i chokladen. Fånga upp/lyft kulan med gafflarna, låt rinna av lite och lägg på smörpapperet. Låt dem kallna och därefter pudras lite kakaopulver över - häll kakaon i en liten sil och svep över Mozartkulorna. Du kan sedan lägga dem i knäckformar och förvara i burk med lock, helst i kylen. För att göra riktigt fint kan man klä en liten kartong med t ex guldpapper/tårtpapper och sätta fram på julbordet. De gör garanterat succé! Mina tog slut nästan på en gång. (Ca 45 st)
|
|