|
|
Minisemlor 16 st
Det finns goda skäl att dra ut på Semmel-säsongen, speciellt om du provar vår variant som är lite mindre och dessutom fiffigt gjord med tanke på ingredienserna. Använd detta som grundrecept och gör t ex släta bullar vid andra tillfällen.
50 gram jäst för söta degar
2 dl lättmjölk
3 msk flytande margarin
3 msk Kesella (1%)
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt
1 msk strösocker
1 ägg
ca 6-8 dl Vetemjöl Special
Fyllning
1 dl sötmandel
3 msk lättmjölk
2 dl vispbar mellangrädde
Garnering
2 tsk florsocker
1.Smula jästen i en bunke. Låt mjölken bli fingervarm, ca 37 grader, i kastrull eller mikrovågsugn.
2.Häll över mjölken lite i taget och rör om så att jästen löses upp.
3.Tillsätt margarin, Kesella, bakpulver, salt, socker, hälften av ägget samt mjölet, lite i taget. Arbeta samman till en deg.
4.Låt degen jäsa på rumsvarm och dragfri plats 30-40 min.
5.Tag upp degen på bordet och arbeta den blank och smidig. Rulla ut till en längd. Dela i 16 lika stora delar. Forma varje del till en rund bulle utan sprickor.
6.Låt bullarna jäsa på plåten 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7.Pensla med resterande ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 min tills bullarna är gyllene och låter ihåliga när man knackar dem i botten.
8.Låt svalna på galler under bakduk.
9.Skålla och finhacka mandeln under tiden.
10.Skär av ett lock på bullarna och gröp ur 1 tsk av inkråmet. Blanda med mandel och mjölk. Skeda tillbaka fyllningen i bullen.
11.Vispa grädden och lägg en liten klick på bullen. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
|
|