Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
1½ kg oxfilé
2 tsk salt
1 nypa svartpeppar, efter smak
50 g smör
1 nypa färsk persilja
Potatis:
2 kg potatis, tunna skivor
1½ tsk salt
50 g smör
Vitlökssmör:
100 g smör
5 vitlöksklyftor, pressade
½ dl persilja, finhackad
Gör så här:
1. Skölj och torka av potatisskivorna på en handduk. Smörj ett stort ugnsfat med hälften av smöret. Bred ut potatisen och salta. Stek potatisen i mitten av ugnen i 225° i 40 minuter. Täck den med folie under de första 15 minuterna. Klicka sedan ut resten av smöret och stek färdigt utan folie.
2. Bryn under tiden köttet i en stekpanna. Efterstek filén i 10-15 minuter på svag värme under lock. Den ska vara röd i mitten. Låt filén vila i 5 minuter innan den skärs upp i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en rad ovanpå potatisen.
3. Rör ihop smöret med vitlöken och persiljan. Bred ut det över köttet. Hit kan rätten förberedas i förväg.
4. Sätt in fatet i ugnen i 250° i ca 5 minuter eller tills allt blivit genomvarmt och smöret har smält. Garnera med persilja och servera genast med en sallad.