Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
1 kg benfritt nötkött
Marinad:
1 dl rödvinsvinäger
3 dl olja
1 röd lök, skivad
5 kryddpepparkorn
½ msk krossade enbär
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4-5 dl vätska (marinad + köttbuljong)
1 burk crème fraiche
salt
peppar
ev. soja
Gör så här:
1. Blanda ingredienserna till marinaden.
2. Lägg köttet i en plastpåse. Häll i marinaden och knyt ihop ordentligt. Låt köttet ligga kallt i ca en vecka. Vänd på påsen några gånger under tiden.
3. Ta upp köttet och torka det väl.
4. Sila marinaden. Spara ca 2 dl.
5. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Salta och peppra.
6. Blanda marinad och buljong. Tillsätt 2 dl av blandningen. Låt köttet eftersteka på svag värme under lock i ca 1½ timme. Späd med mer vätska under tiden.
7. Ta upp steken. Täck den med folie.
8. Sila skyn i en kastrull och späd med buljong till 3 dl. Tillsätt crème fraiche. Låt såsen koka upp under omrörning. Koka ihop såsen till önskad konsistens, 15-20 minuter. Smaksätt med salt och peppar, och ev. soja.
9. Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, kokt potatis och gröna bönor.