Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
150 g rumsvarmt smör el. margarin
1½ dl socker
½ tsk salt
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1-2 droppar bittermandelarom
14-15 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning och garnering: (till ca 8 bullar)
3 dl vispgrädde
100 g mandelmassa
florsocker
Gör så här:
1. Rör matfettet, sockret och saltet vitt och poröst.
2. Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
3. Tillsätt ett par matskedar av matfettsblandningen och mandelaromen.
4. Blanda ner ca 12 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 30 minuter.
5. Tillsätt den sparade matfettsblandningen och resterande vetemjöl. Arbeta nu samman till en blank och smidig deg.
6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma degen till en längd. Skär upp i mindre bitar som formas till släta bullar.
7. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225˚.
8. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.
9. Vispa grädden till garneringen. Riv ner mandelmassan direkt i grädden och rör om.
10. Skär av ett lock på bullarna och spritsa eller klicka mandelgrädde på dem. Lägg på lock och pudra över lite florsocker.