|
|
Grovt Formbröd
Grovt Formbröd 2 st.
Ingredienser:
25 g smör
6 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
11 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och låt degspadet bli fingervarmt.
2. Smula sönder jästen i en degbunke, häll i lite av degspadet och rör ut jästen. Tillsätt resten av degspadet, salt, rågmjöl och 4 dl av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
3. Ta upp degen och arbeta in resten av mjölet. Degen ska vara ganska hård.
4. Dela degen i 2 delar. Rullla ut till limpor.
5. Lägg dem i smorda, avlånga formar, ca 1½ l.
6. Låt brödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 45 minuter.
7. Grädda i ugn i 175° i ca 1 timme.
8. Ta ut bröden och pensla med lite varmt vatten.
9. Lägg bröden på galler och låt dem kallna under bakduk.
|
|