|
|
Köttsoppa
Köttsoppa 6-8 port
Ingredienser:
500 g benfritt nötkött
vatten
2 tsk salt / l vatten
10 vitpepparkorn
några persiljestjälkar
2 l buljong
3 morötter, slantar
1 palsternacka, skuren i bitar
1 bit rotselleri, skuren i bitar
6 potatisar, skurna i bitar
1 purjolök, strimlad
½ dl hackad persilja
1 gul lök, skuren i bitar
1 lagerblad
Gör så här:
1. Välj den kastrull som passar köttet bäst, dvs. köttet ska ha det lite trångt i kastrullen, annars blir mängden vatten för stor och buljongen mindre koncentrerad.
2. Mät och häll på så mycket vatten att det knappt täcker köttet. Tillsätt salt efter vattenmängden och låt koka upp.
3. Skumma av ytan med en hålslev eller sked.
4. Lägg i pepparkorn, lagerblad, morot och lök.
5. Låt köttet koka under lock på svag värme, 1½-2 timmar. Tiden varierar beroende på styckningsdel. Prova med en sticka, när den går lätt genom köttet är det färdigt. Ta upp köttet.
6. Sila buljongen i en kastrull. Späd med vatten till 2 liter. Lägg i en buljongtärning. Låt koka upp.
7. Lägg i palsternacka, selleri och potatis och låt koka i ca 10 minuter.
8. Skär köttet i bitar. Lägg kött och purjolök i buljongen. Låt koka i ytterligare några minuter.
9. Smaksätt ev. med salt och peppar. Strö över persilja och servera.
|
|