Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Recept på vinbärsgelé med äpple, äpplegele med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär.
Ingredienser till recept
2 liter bär
500 g äpplen av syrlig sort
7 dl vatten
9 dl socker per liter saft
Tillagning
Lägg rönnbär i frysen över natten. Rensa och skölj bär och äpplen. Skär äpplen i bitar. Koka bär, äpplen och vatten i cirka 15 minuter. Häll genom en silduk. Mät saften och tillsätt 9 deciliter socker per liter saft. Rör och koka i cirka 10 minuter utan lock. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin (som finns i affären) och göra som det står på flaskan. Häll i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt i kyl eller källare. För en ännu fastare gelé kan du tillsätta citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.