|
|
Laxpaj
Har hittat detta recept i Buffe´för länge sedan och det har blivit en favorit särskilt på sommaren
LAXPAJ
4-6 pers.
För mer skaldjurskänsla tillsätt lite skalade räkor eller kräftstjärtar
3 dl Vetemjöl
150 gr Smör eller marg
2 msk Kallt vatten
Fyllning
250 gr Strimlad, rökt eller gravad lax
10 cm Purjo
½ dl Finhackad dill
2 st Avocado
Äggstanning
3 st Ägg
2 dl Mjölk
1 dl Grädde
1½ dl Riven ost
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
Blanda samman mjöl o matfett. Tillsätt vatten o arbeta samman till en rund degboll, gärna i matberedaren. Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
Skär laxen i mindre bitar. Strimla purjolöken. Finhacka dillen.
Skala kärna ur o skiva avocadofrukterna tunt. Fördela lax, dill o purjo i det förgräddade pajskalet.
Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor.
Häll stanningen över fyllningen o lägg ner avocadoskivorna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills pajen har fått fin färg.
|
|