Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
50g jäst
7 dl ljummet vatten
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
½ dl olja
3 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
Flingsalt, rosmarin, olivoja
Smula jästen i en skål. Häll på vattnet. Rör till jästen löst sig. Häll i sirap, salt och olja. Rör i mjölet och arbeta ihop degen kraftigt. Den ska bli blank och smidig. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 35x40 cm. Pensla pappret med olivolja och platta ut degen med mjölad hand (den är ganska kletig). Låt degen jäsa i en halvtimme under duk.
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck med ett finger några hål i den jästa degen. Pensla på rikligt med olja. Det blir gott om man strör lite salt och rosmarin på.
Grädda plåten mitt i ugnen i 20-30 minuter.
Skär upp brödet i rutor.