|
|
Khao Kriab Pak Morh - Ångkokta rispannkakor med fläsk
Smet:
1½ kopp (250 gr) rismjöl
4 msk tapiocamjöl
2 koppar (4½ dl) vatten
Fyllning:
1 msk krossad vitlök
1 msk hackad korianderrot
1 tsk peppar
2 msk olja
200 gr fläskfärs
3 msk palmsocker
2 msk fisksås
125 gr riven kålrot
4 msk vatten
1 lök, tunt skivad
½ kopp (50 gr) krossade jordnötter
korianderblad
Blanda de två sorterna mjöl med vatten till en pannkakssmet. Till fyllningen bryns den krossade vitlöken och korianderroten med peppar i oljan. Tillsätt fläskfärsen och sautera i 3 - 4 minuter tills den är brynt. Tag fläskfärsen ur pannan och lägg åt sidan. Blanda samman socker, fisksås, kålrot och vatten i stekpannan. Låt koka upp och rör om tills blandningen reducerats och blivit lite torrare. Tillsätt fläskfärsblandningen, lök och jordnötter, blanda väl. Tillaga i 5 minuter. Tag av från värmen.
Enda sättet att lyckas med att tillaga rispannkakor är genom ångkokning. Fyll en ganska djup kastrull, till hälften med vatten. Spänn en bit muslin eller bomullstyg över, likt ett trumskinn, bind fast med ett snöre så det hålls sträckt. Ställ kastrullen på en medelvarm platta. När ånga tränger upp genom duken, lägg ett tunt lager av smeten över duken. Täck över med ett lock någon minut och pannkakan är färdig. Lägg en matsked av fläskfärsblandningen i mitten av pannkakan. Lägg några korianderblad på toppen, vik sedan in kanterna mot mitten så att en fyrkant bildas. Gör om proceduren med resterande pannkakssmet och fläskfärsblandning. Gyllene vitlök kan med fördel serveras till denna rätt.
|
|