|
|
Körsbärspaj
Körsbärspaj
10 bitar
Ingredienser
Pajdeg
5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
200 g smör
0,5 dl vatten
Fyllning
1 burk körsbär, 680 g
2,5 dl strösocker
4 msk maizena majsstärkelse
1 krm bittermandelolja
2 tsk pressad citron
30 g smör
Tillagning
1. Finfördela smöret i mjölet och sockret till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en deg.
2. Tryck ut degen ca 2/3 av degen i en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. Ställ kallt. Kavla mellan plastfolie ut resten av degen till ett lock. Lägg det kallt.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Häll lagen från körsbären, ca 3 dl, i en kastrull. Tillsätt socker och majsstärkelse. Låt koka ihop till en klar och tjock kräm under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt bittermandel, citronsaft, smör och körsbären. Låt svalna.
5. Gör hål i pajdegslocket med en äppelurkärnare. Spara de små rundlarna till dekoration.
6. Häll fyllningen i pajskalet. Lägg på locket och jämna till vid kanten. Lägg på de små rundlarna.
7. Grädda på nedersta falsen i ugnen 10 min, sänk temperaturen till 175° och grädda ytterligare 40 min. Flytta upp pajen de sista 5 minuterna om den verkar alltför blek.
8. Servera pajen ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Körsbärspaj
|
|