Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Smördeg

Grundrecept på smördeg

Här hittar du receptet

Ingredienser
4 dl vetemjöl (cirkamängd)
1.25 dl vatten
2 tsk ättikssprit
200 g margarin

Gör så här

Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur. Häll det mesta av mjölet i en bunke.
Tillsätt vattnet och ättikan samt knappt 1/4 av matfettet.
Arbeta ihop detta till en deg.
Forma till en rund boll och låt den vila 15 min inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.

Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, cirka 20x20 cm.
Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.
Skiva matfettet och lägg på.
Vik degen så att hörnen möts och bildar ett konvolut.
Vänd degen upp och ner.
Kavla eller platta ut degen försiktigt.
Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet.
Degen ska vara kvadratisk, cirka 30x30 cm.
Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet (dvs i 90° vinkel mot förra vikningen.
Låt den vila på kall plats minst i 15 minuter.

Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen.
Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter.
Upprepa kavling och vikning ännu en gång.




Webmaster Jim Admin
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N