|
|
Leverlåda
Leverlåda
I Finland använder man ordet låda,men i princip är det detsamma som paté. Jag har en fransk kokbok där det står att man kan berika patén med ris. ergo, paté och låda är samma sak.
Beredningstid: 30 min.
Tillagningstid: 20 min + 1½ - 2 tim.
Ugnstemperatur: 175° C Kan frysas
Ingredienser:
2 dl ris
4 dl vatten
1,2 l mjölk
300 g mald svin- eller nötlever
2 medelstora lökar
1-2 dl russin
4 msk sirap
1 tsk vitpeppar
1 tsk mejram
3 tl salt
1 ägg
50 g smör
Gör så här:
1. Lägg riset i kokande mjölk-vattenblandning och koka till en lös gröt.
2. Skala ner lever, lök, russin, kryddor och ägg i den avsvalnande gröten. Blandningen får vara ganska lös.
4. Häll blandningen i en smord ugnsform och klicka litet smör över. Grädda lådan vackert brun i medelvarm ugn.
Servera med skirat smör och rårörda lingon.
Tips.
Istället för ris kan du använda hela korngryn, som blötlagts över en natt.
|
|