|
|
Rökt laxpastej med gurksallad
Rökt laxpastej med gurksallad
400 gr rökt lax
salt, peppar
kajenne, muskot
3 äggvitor + 1 helt ägg
2,5 dl grädde
4 msk löjrom
rödlöksringar
Sätt ugnen på 175 gr
Skär laxen i småbitar och kör i mixer till slät puré.
Lägg laxmassan i en skål och ställ den i en bunke med is eller iskallt vatten.
Krydda, tillsätt äggulor och ägg och blanda väl
Rör försiktigt ner grädden lite i taget.
Smörj en terrin eller annan avlång form och lägg i laxmassan.
Täck med smord aluminiumfolie och grädda i vattenbad i ugnen i 45 min.
Låt pastejen svalna och stå i kylen i ett dygn.
Lossa den kalla pastejen runt kanterna med en vass kniv och doppa formen helt hastigt i hett vatten. Stjälp upp och skär i skivor vid serveringsdax.
Lägg upp gurksalladen (se nedan) på salladsblad och placera pastejskivorna ovanpå.
Toppa med rom och rödlök.
Gurksallad
1 grön gurka
1/2 dl youghurt eller gräddfil
2 msk hackad gräslök
salt och peppar
salladsblad
Skala girkan, klyv den på längden och gröp ur kärnhuset.
Skär halvorna i 1/2 cm tjocka skivor
Lägg i ett durkslag, strö på lite salt och låt stå och safta av sig ett par timmar.
Blanda med youghurt, gräslök och peppar.
|
|