Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Tupp i vin

Coq au vin (kyckling/tupp i vin)

6 personer

1 styckad kyckling, c:a 2 kg (eller 2 små á 1 kg var)

Salt och nymald peppar

1 bouquet garni

1 hg rökt fläsk

24 små champinjoner

1 msk olivolja

50 g smör

24 skalade pärllökar

75 cl röd Bourgogne

2 msk cognac

3 skalade vitlöksklyftor

½ krm färskriven muskotnöt

1 tsk strösocker

Pain riche 4 st:

25 g jäst

5 dl vatten

1 msk ölja

2 tsk salt

12-13 dl (ca 800g) vetemjöl SPECIAL

Coq au vin:

Salta och peppra kycklingbitarna. Lägg mjölet i en plastpåse och stoppa ner kycklingbitarna, några åt gången, och skaka om så att de blir ordentligt täckta.

Skär bort svålen från fläskbiten och skär resten i tändstickstora stavar. Rensa svampen, skölj bara om absolut nödvändigt och torka den torr med hushållspapper.

Värm upp oljan i en stor gryta och tillsätt smöret. Fräs fläsk, lök och svamp i 5 minuter och lyft sedan upp blandningen ur grytan. Bryn nu kycklingbitarna på alla sidor, c:a 10 minuter, skvätt över konjaken och flambera. skaka grytan försiktigt tills lågorna falnar. Häll så i vinet, lägg i kryddbuketten, vitlök, salt, peppar, muskot och socker. Sjud sakta i c:a 1 timme, rör om då och då.

Skeda ner svamröran i grytan, rör om och sjud i ytterligare ½ timme

Lyft upp kycklingbitarna och lägg dem på uppvärmt serveringsfat. Koka ihop såsen några minuter på hög värme under omröring, häll den sedan över fågeln och servera genast med brödcroutoner eller pain riche och ris.



oldwolfie
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N