|
|
Olika rabarbernarnelader
Jag har några recept dock utan fett.
Rabarbermarmelad
1,5 kg rabarber
2 apelsiner
8 dl socker
1 dl vatten
ca 3/4 tsk pektin
ca 3/4 tsk citronsyra
Skölj, skala, och skär rabarbern i småbitar.
Borsta apelsinen i varmt vatten och riv av det gula på skalen, pressa ur saften.
Blanda allt utom pektin och citronsyra i en gryta och koka marmeladen långsamt ca 15 min.
Blanda pektin och citronsyra med ett par tsk socker och rör ner, låt den koka några minuter till.
Häll upp på varma burkar.
Rabarber- och fikonmarmelad
1 kg rabarber
250 gr torkade fikon
50 gr sötmandel
1 citron
8 dl socker
Skölj fikonen och lägg dom i blöt några timmar.
Skölj och skär rabarbern i små bitar. Koka den långsamt mjuk i lite vatten, ca 1/2 dl. Lock på grytan.
Lägg mandeln en stund i kokande vatten. Skala den och hacka grovt.
Borsta citronen i varmt vatten. Torka. Riv av skalet.
Låt fikonen rinna av och skär dom i små bitar.
Lägg citronskal, fikon, mandel och socker i rabarbermoset. Koka långsamt utan lock tills marmeladen får lagom konsistens. Rör då och då.
Skumma väl. Ös upp på varma rena burkar och låt kallna innan de försluts.
Festlig Rabarbermarmelad
1 kg rabarber
12 dl socker
1 citron
3 msk syltad ingefära, eller 3 msk malen ingefära.
Skölj och skär rabarbern i små bitar.
Borsta citronen i varmt vatten. Dela den i fyra klyftor och skär i tunna skivor.
Hacka ingefäran fint.
Varva rabarbern, citron, socker och ingefära i en skål.
Låt stå över natten och safta sig.
Koka långsamt under lock tills rabarbern är mjuk. Den skall mosa sig. Ta v locket och koka långsamt ihop marmeladen i ca 45 min.
Ös upp på varma rena burkar. tillslut när marmeladen är kall.
|
|