|
|
EDSBACKASTRÖMMING
EDSBACKASTRÖMMING
16 stycken strömmingar; rensade till flundror
8 stycken Anjovisfilé
1 deciliter rotselleri; riven
2 deciliter creme fraiche
ströbröd; eller
rågmjöl
--- SÅS ---
0,5 deciliter gul lök; finhackad
1 deciliter vatten
8 centiliter vitvinsvinäger
1 stycken lagerblad
15 stycken vitpepparkorn
1 deciliter vispgrädde
250 gram smör; rumsvarmt, helst osaltat
vitpeppar
0,5 knivsudd cayennepeppar
1 stor knippa gräslök; finhackad
--- TILLBEHÖR ---
kokt potatis
Riv rotsellerin och blanda den med crème fraiche. Lägg ut 8
strömmingsfiléer med köttsidan upp på en bräda. Lägg en ansjovisfilé på
varje och fördela sellerikrämen ovanpå. Täck med resten av filéerna, salta
försiktigt och vänd flundrorna i skorpsmulor.
Bryn smöret i en stekpanna och stek strömmingarna vackert guldbruna på
båda sidor.
Gör såsen. Blanda vatten, vinäger, finhackad lök, lagerblad och
vitpepparkorn i en kastrull och låt koka tills hälften av vätskan återstår.
Sila skyn, häll tillbaka den i kastrullen, tillsätt grädden och låt koka
ca 3-4 minuter. Klicka ner smöret, ca en tredjedel i taget, under kraftig
vispning. Smaka av med salt, vitpeppar och några korn cayennepeppar.
4 portioner
|
|