Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
500 gram laxfilé
500 gram torskfilé; eller
500 gram spättafilé
1 klick smör
2 deciliter fiskbuljog
sockerärtor
- CHABLIS-SÅS -
1 matsked(ar) smör
2 matsked(ar) gul lök; finhackad
2 deciliter torrt vitt vin; gärna Chablis
1 tärning fiskbuljong
4 deciliter vatten
2 deciliter vispgrädde
1 kryddmått salt
0,5 kryddmått vitpeppar
1 matsked(ar) smör
1 matsked(ar) vetemjöl
1 tesked(ar) citronsaft
Fläta fiskfiléerna i förväg och sjud dem i ugn, medan du och gästerna
njuter av förrätten.
Sätt ugnen på 200°. Skär fisken på längden i fingertjocka strimlor. Gör i
ordning flätorna. Lägg dem i en smord låg ugnsfast form. Häll på varm
fiskbuljong och sjud i ugn ca 15 minuter. Fräs smör och lök långsamt utan
att det tar färg. Häll på vin och låt det koka ihop till hälften.
Tillsättbuljongtärning och vatten och låt koka ihop tills ca 3 dl återstår.
Vispa i grädden och småkoka såsen i 10 minuter. Vispa ned salt och peppar.
Blanda smör och vetemjöl och vispa ner det. Koka sedan på svag värme i
ytterligare 5 minuter. Smaka av med citronsaft. Såsen kan göras i god tid
så att den bara behöver värmas vid servering. Lyft över fisken på varma
tallrikar, slå på varm sås och servera med sockerärtor samt ris eller
pressad potatis.
4 portioner