Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Kan förberedas ända fram t o m punkt 8 långt i förväg. Låt i så fall laxen svalna något innan osten läggs på och gratinera laxen något längre tid.
Dillen bör mixas i strax före serveringen, annars tappar såsen lätt sin
fina gröna färg.
1.
Börja med dillcrèmen. Finhacka löken. Fräs den glansig i smör. Häll på vin
och vinäger. Koka ihop till hälften.
2.
Häll på fiskfonden. Koka ihop tills ca 4 dl återstår.
3.
Tillsätt grädden och koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt
och peppar. Red av med lite arrowrot eller maizena utrört i lite vatten.
4.
Mixa crèmen med dillen. (Vänta med det här momentet om rätten görs i
ordning i förväg.)
5.
Värm ugnen till 250 grader.
6.
Skär rotsakerna i 3-4 mm stora tärningar. Fräs dem mjuka i smör utan att de tar färg.
7.
Salta och peppra laxskivorna. Bryn dem på båda sidor i smör på medelvärme.
8.
Lägg laxskivorna i en ugnssäker form. Blanda rotsakerna med osten och
gräslöken. Bred blandningen över laxskivorna.
9.
Gratinera laxen i någon minut, tills den fått fin färg.
10.
Servera laxen och dillcrèmen med t ex potatispuré som fått sällskap av
champinjoner.
4 portioner