Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
5 dl kikärtor
7 1/2 dl vatten
1 liten välhackad småbitar lök
2 vitlöksklyftor ( är inget krav )
2 msk hackad persilja
1 msk hackad färsk koriander
2 tsk kummin
1 msk vatten
1/2 tsk bakpulver
+ olja man har i gryta för fafafelbollarna
Blötlägg kikärtorna i vatten över natten.
- Nästa dag, tvätta av, och mixa tills det blir finhackat.
ca 30 sec i matberedare / stavmixer
tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa jättelite 15 sec max
Låt smeten vila i 30 minuter
Om smeten är lös och inte går göra bollar av blanda i lite mjöl
Nu så gör man bollar som påminner om köttbullar / frikadeller
Man lägger försiktigt ner bollarna en i taget grytan med varma
EJ KOKANDE oljan i 3 minuter men man kan ha en håv annars
som man skakar ( obs lätt misslyckas )
Så här kommer en lättare variant
Man har olja i järnpanna ( varning för bränna sig och inte för varmt )
Man plattar till BIFFAR istället för bollar och låter dom vara en kort stund
så dom blir genomfrästa .
Kommentar:
I detta recept kokas INTE de blötlagda kikärtorna, det blir bättre konsistens om man inte kokar dem.