|
|
Hemgjord yoghurt
Hemgjord yoghurt (i termos)
Eftersom termosar har olika volymer så anges volymerna i "termosvolymer"
Fyll en termos med vatten (gärna en mattermos med större öppning),
häll över vattnet i gryta 1 och koka upp.
Fyll termosen nästan ända upp med mjölk (av valfri fetthalt),
häll över mjölken i gryta 2, skölj ur termosen.
Häll över det kokande vattnet i termosen och sätt på locket,
sätt på mjölken på plattan och VAKTA den.
När mjölken nästan kokar, lyft av den och ställ grytan i
kallt vattnbad, sätt i en termometer i mjölken.
Kyl mjölken till 42 grader Celcius, häll ur det varma
vattnet ur termosen och häll i mjölken i stället.
Ympa med ett par tsk eller en matsked färdig toghurt.
Låt stå minst 7-8 h eller över natt.
Häll upp den färdiga yoghurten i en tillbringare, rör om,
och ställ i kylen.
Om den blir lös och slaskig har inte syrningen fungerat
och man börjar om från början med en ny kultur.
Kan vid serveringen smaksättas med fruktpuré, sylt eller mos.
Kommentar: Det varma vattnet i termosen skall pasörisera denna, av samma skäl värms mjölken upp innan den avkyls. Man kan ympa med olika sorters syrade mjölkprodukter, bara de har levande bakterierkultur som odlas vid rätt temperatur. Yoghurt fungerar alltid, filmjölk fungerar inte att ympa med.
|
|