|
|
Andalusisk gazpacho med räkor, citron och chili (från Meny)
Sommartid passar det bra med kalla soppor, men de kan gärna kokas först, innan de kyls ned.
Andalusisk gazpacho med räkor, citron och chili
4 port
5 tomater (gärna ordentligt mogna)
1 röd paprika
½ gurka
2 schalottenlök
1 klyfta vitlök
½ röd chili, ej kärnor
2 msk olivolja
rödvinsvinäger ev. sambal oelek efter smak
Ställ in paprikan hel i 225°, tills den är nästan svart. Tag ut, lägg över i bunke och täck med plastfilm. Låt svalna till den går att skala, tag även bort alla kärnor.
Skala gurkan och skär ner i mindre bitar.
Skala schalottenlökarna och skiva tunt.
Hacka vitlöken.
Svetta i en kastrull: paprika i olivolja med hälften av löken och vitlöken. Svetta i en annan kastrull: gurkan med resterande lök och vitlök. Slå samman och tillsätt tomaterna som är halverade. Låt småkoka 10 min och dra sedan åt sidan.
Låt svalna. Mixa sönder i mixer, smaka av med vinäger, sambal oelek, salt och peppar. Kyl ordentligt i kylskåp. Skala räkorna och pressa över lite citronsaft. Tillsätt finhackad chili. Lägg räkorna i botten av tallrikarna/skålarna och slå den kalla gazpachon över.
|
|