|
|
Kall grön ärtsoppa
Kall ärtsoppa smaksatt med fläder
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
500 gr gröna ärtor (frysta går bra)
4 kvistar färsk mynta (gärna bergmynta, annars grönmynta)
2 dl vitt vin (gärna mousserande)
8 dl kraftig höns- eller grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
2 msk matlagningsyoghurt
1 msk koncentrerad fläderblomssaft
olivolja
salt och peppar
Repa av bladen från myntakvistarna och spara dem och stjälkarna.
Skala och hacka löken, värm lite olivolja i en rymlig gryta och svetta löken däri. Tillsätt pressad vitlök och häll på det vita vinet, lägg ner myntastjälkarna och låt det hela småputtra tills vinet nästan har kokat in i löken. Tillsätt nu grönsaksbuljongen, vispgrädden och de gröna ärtorna, koka det hela i ca 6-8 minuter. När ärtorna börjar spricka upp lite är det klart att dra av grytan. Plocka bort myntastjälkarna och lägg alltsammans i mixer eller matberedare, kör igång och mixa tills det blivit en alldeles grön och vacker soppa. Sila av soppan och ställ kallt, gärna i ett iskallt vattenbad, (då går det fortare och färgen håller bättre). Tag fram soppan när den har kallnat helt och smaksätt med salt, peppar och flädersaften samt en stänk grön tabasco. Till sist rörs yoghurten ner, eventuellt kan det behövas lite citron eller limesaft.
|
|