Kommentarer av Krukan
Nu tror jag mig ha kommit ett steg närmare min alternativa jul.
Fick ett recept av en kollega idag som verkar smaskigt, skall provsmakas nu i helgen. Gryta med Julens kryddor 600 gr fläskfilé 1 purjolök 1 tsk salt 1 krm svartpeppar smör 2 dl vispgrädde (skall jag nog ersätta med matlagningsgrädde...) 2 msk konc kalvfond 1 tsk malen ingefära 1 tsk malen kanel 1 tsk soja 1/2 dl russin Gör så här: Skär köttet i tjocka skivor och purjolöken i bitar. Salta och peppar köttet, bryn i smör. Ta upp köttet och fräs purjolöken. Vispa ihop grädde, kalvfond, ingfära, kanel, soja och russin i en låg vid gryta. Lägg i kött och purjolök, låt puttra 4-5 minuter. Servera med Chutney och Potatis Ännu ett recept från kollegan med julsmak: Pannacotta med saffran 2 1/2 blad gelatin 5 dl Kelda mellangrädde 1/2 dl strösocker 1 påse saffran ca 0,5 gr 1 tsk vaniljsocker Låt gelantinet ligga i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp grädde och strösocker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta gelantinet från vattnet och krama ur, rör ner det i gräddblandningen så att det smälter. Rör ner saffran och vaniljsockret. Häll gräddblandningen i små vattensköljda glas eller formar. Låt det stelna i kylen minst 4 timmar. Servera gärna med finskuren apelsinsallad smaklig måltid //Gunilla Visa artikel Re: KokböckerHej,Jag slukar alla möjliga receptböcker/kokböcker, gärna som kvällslektyr. Så jag har ingen speciell favoriförfattare. Men en bok som var väldigt underhållande att läsa var "Berusad Kyckling" av René Vazquez Diaz. René berättar färgglatt om sin uppväxt på Kuba, om sin familj, grannar och skolan, alla minnen förknippade med mat. Givetvis är det alltid minst ett recept med per berättelse. Jag tyckte att den boken är kul, fast jag har aldrig lagat något av recepten. Men en vacker dag skall jag laga till den där berusade kycklingen, det är ett måste, men såna har jag många... ="ejjan" Hälsningar Gunilla Visa artikel Re: Kyckling i julmustsås (4 port)="lovisa" Det lovar jag att göra. Det är så mycket man skulle vilja prova men... Sen vill jag få ihop en lagommeny också. Dvs jag vill att man skall vara lagom mätt när man går från middagsbordet. Efter ett vanligt julbord är man ju så mätt att man skulle kunna spricka, å det är inte mysigt. Man måste ju ha plats för allt julgodis ju! Det enda jag är helsäker på att jag skall ha någon form av sallad som förrätt som skall innehålla julskinka, mmm.. julskinka det är gott det //Gunilla Visa artikel Re: Kyckling i julmustsås (4 port)="lovisa" Aha! Detta hade ju varit något för mig och min alternativa julmiddag! //Gunilla Visa artikel ="oldwolfie" Jag återkommer när allt har klarnat så att det hamnat på papper, ännu så länge studsar det bara rundor i huvudet. Får väl ta och kolla upp lite allergier och så också. Men jag lovar att jag skall återkomma..... Eller skicka en liten hälsning från sjukan efter att svärmor slagit stekpannan i huvudet på mig för att hon inte fått någon senapssill Nä, det är ingen risk, hon är roligast att bjuda, öppen för allt, men mina egna stelbenta gamlingar, ho ho ho!!! //gunilla Visa artikel ="elleave" Nu börjar vår julaftons meny klarna något i min lilla skalle, tack för förslagen Men jag vill gärna ha fler om någon har något läckert att föreslå! //Gunilla Visa artikel Re: Höstlov!="Mia" De flesta ishallar är redan öppna, det är kul. Många kommuners hemsidor är fulla med tips och idéer (utom kävlinge´s!) Muséer och konsthallar brukar ha lovjippon. //Gunilla Visa artikel ="webmaster jim" Första och enda gången jag har hanterat chili, så gjorde jag efter konstens alla regler. Tvättade händerna efteråt noga noga med varmt vatten och tvål. Ett par minuter senare kliade det i ögat och jag kliade tillbaka.... Det var det jäkligaste jag har varit med om. Det sved och smärtade som något jag aldrig tidigare varit med om. Därför är jag livrädd för att hantera chili. Men jag tycker det är väldigt gott och äter det väldigt gärna om någon annan har tagit hand om det! //gunilla Visa artikel ="webmaster jim" Så bra. Jag brukar skippa chilifrukter och använda sambal Oelek istället. Visserligen också väldigt hot men det är lättare och styra hur mycket hot man vill ha det. Jag var så laddad för att laga till soppan tills jag snubblade över galangaroten så det fick bli tomatsoppa istället, också mycket gott, men jag kände mig snuvad. Så nu får jag bege mig upp på stan och se om jag kan hitta den däringa roten, skam den som ger sig! Tack för hjälpen! //Gunilla Visa artikel ="webmaster jim" Är den stark/hot? //gunilla Visa artikel ="Pimpim" Ja, den veckan vi då vi gjorde matsedel var ju helt underbart. Det svåra är bara att komma på rätter som går snabbt att laga till utan att man skall behöva använda en massa halvfabrikat, vill helst göra så mycket som möjligt själv. Så jag hoppas på att jag skall få många nya tips och idéer under rubriken Lättlagat för hela familjen! //gunilla Visa artikel Re: Chokladkolasås (10 port)Hej Lovisa,börjar misstänka att du gillar choklad ? //gunilla Visa artikel Re: Ja.."webmaster jim" **Skratt** [quote"Tinaz "] ...fasen så duktig vi varit Ja det tycker jag verkligen Nu kör vi på ... försten till 2500 Din utmaning är antagen!! /gunilla Visa artikel Re: Ja..="Mia" Gärna, nu när man börjat bli varm i (för)kläderna! /gunilla Visa artikel Re: 2000="Tinaz" Du satt väl bara och väntade på rätt tillfälle /gunilla Visa artikel Re: Auberginegratäng med tomat och mozarella="SOFIE24" Denna här låter ju supersmarrig! Är det någon som har en uppfattning på hur många den beräknas till? Man måste ju kunna halvera mängden....? /gunilla Visa artikel ="Tinaz" Ja, varför inte inte ett par veckor i taget. Göra grovgörat en kväll med planeringen sedan är det ju lugnt ett par veckor framöver. Jag skall ta mig tusan införa det! Men jag har ett större problem just nu. Min 11-åring opererade ut 4 stooora tänder i går och kan inte äta någonting som är för hårt, för högt, för segt osv. Problemet är att han är så otroligt kräsen...och nu är man ju lite hönsig och vill att han skall få i sig något så att han återhämtar sig fortare. Är det någon som har några bra förslag på meny? /gunilla Visa artikel Re: Fattigmanspålägg="Tinaz" Ja, det är så enkelt att till och med min man skulle kunna röra ihop det, å det säger inte lite... /gunilla Visa artikel ="webmaster jim" Då får inte du vara sämre! /Gunilla Visa artikel Re: Tack!!!="Mia" Vacumpump för vinflaskor är en helt underbar uppfinning!!! Har haft min i flera år och är superdupernöjd. Nu kan jag korka upp en flaska Chianti mitt i veckan för att avnjuta detta glas till spagetti bolognaise. Vad jag menar är: i och med vacumpumpen kan jag med gott samvete njuta av vinet när jag vill utan att bry mig för att en hel flaska skall gå till spillo. Flaskan kan dessutom pumpas mer än en gång!!! hmm nu blev jag ju så sugen på vin..... hm... /Gunilla Visa artikel |