Kommentarer av Eva i Höga
Jag har svarat dig på Odla men lägger in svaret här också ifall någon mer är intresserad.
Jag kan inte svara på din fråga men du ska få ett recept av mig som jag hämtat ut Sölvi Vatns bok Gör likör. Jag har gjort den flera gånger och den är inte alls illa. Så här skriver Sölvi: Kaffelikör ca 5 dl Denna supergoda likör gör jag på snabbkaffe - hur enkelt som helst. Prova den över en iskub med en liten skvätt vispgrädde, farligt gott! Så här gör du 1. Blanda snabbkaffe, kakao och vaniljsocker i ett litermått. 2. Häll på vattnet, rör om tills allt löst sig, låt svalna. 3. Tillsätt vodka och sirap, rör om. 4. Häll på flaska, filtrera eventuellt efter 1 månad. Detta behöver du 3 msk snabbkaffe 2 tsk kakao 2 krm vaniljsocker 4 msk kokande vatten 3 dl vodka (jag använder den som heter Vanlig vodka på systemet) 1,5 dl sirap (jag använder mörk, blir mustigare smak än vit) Denna smakar både kaffe och kakao. Lycka till med likören till din mamma! Visa artikel
Denna glöggen gör jag varje år. God men stark som ....
Man kan byta ut bakjästen mot starkvinsjäst för det kan ev kännas lite jästsmak med den vanliga jästen påstås det. Jag har inte känt det men min glögg brukar får stå närmare 6 veckor innan vi tappar upp den. Dunderglögg (blir några flaskor) 5 liter svagdricka 5 skivade råa potatisar 1 paket bakjäst 1 påse nejlikor 1 påse kardemummakärnor 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm) 1 kanelstång 1-2 pkt russin (2 pkt = 500 g) 2,5 kg socker Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut. Visa artikel Re: Ugnsbakad falukorv="HöstQ" Himla käckt tips! Tack! Eva Visa artikel
Det är jag också intresserad av, då kanske min gamla saftmaja kan komma till användning igen. (Om jag hinner innan älgen äter upp mina äpplen!)
Eva Visa artikel RosenbladsgeléTack snälla oldwolfie! Det var exakt det receptet jag var ute efter. Ska göra gelé och uppleva våra barndomsminnen!Eva Visa artikel |