Kommentarer av matmamman Gluten- och laktosfria receptHej!Jag har en hel del recept som är glutenfria och en del som är laktosfria, men inte så många som är både ock. Jag skall dock kolla efter och återkommer om bra länkar som du kan utnyttja. Jag skickar dock med ett recept som görs med glutenfritt mjöl och låglaktosprodukt, så kan du kanske byta ut de eventuella produkter du inte tål, hälsar Matmamman. Vaxholmslimpa Allergikokboken 1-2 stycken UTAN ägg, gluten och soja. 5 dl filmjölk 1 dl mörk sirap 1 tsk salt 1 tsk malda brödkryddor 1 tsk malda pomeransskal 1 1/2 tsk bikarbonat 1 1/2 tsk bakpulver 5 dl grov glutenfri mix cirka 5 dl glutenfri mix Blanda filmjölk, sirap, salt och kryddor. Tillsätt mixen blandad med bikarbonat och bakpulver. Häll smeten i en smord form på 2 liter eller två mindre. Grädda genast i 175 grader 1 timma. Visa artikel Pastasås á la GinoHej!Hoppas att detta är vad du letade efter, har inte hittat något annat i mina "gömmor", hälsar Matmamman. Pastasås á la Gino 4 portioner 3 salladslökar 400 gram skivade färska champinjoner 1 pressad vitlöksklyfta 2 msk smör 2 dl matlagningsgrädde ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 2 dl riven ost Skiva lökarna och fräs dem tillsammans med svamp och vitlök i smör. Späd med grädde. Tillsätt osten och smaka av med kryddorna. Servera till nykokt pasta. Visa artikel Korv Forsell receptHej!I en gammal Allt om Mat hittade jag detta recept, som i sin tur kommer från Militärens egen kokbok "Förplägnadstjänst". Hoppas att detta är vad du sökte, hälsar Matmamman. Korv á la Forsell 1 portion Hämtat ur försvarets bok ”Förplägnadstjänst”. 175 gram falukorv 1 tsk matfett 1 1/2 dl mjölk 1 1/2 msk vetemjöl 1-1 1/2 msk tomatpuré 1 tsk senap 1-2 msk hackad färsk dill 1-2 krm salt 1/2 krm peppar eventuellt riven pepparrot Dra skinnet av korven. Skär den i 1 1/2 cm tjocka skivor och dela varje skiva i 4 delar. Bryn korven i matfettet. Lägg korven i en gryta. Blanda mjölk, mjöl och tomatpuré. Häll det över korven och låt det puttra 5 minuter. Blanda i senap, dill, salt och peppar. Servera ris, pasta eller kokt potatis och eventuellt riven pepparrot till. Visa artikel KringelreceptHej Annbjörg!Jag har hittat ett recept på Södertäljekringlor, hoppas att det kan vara något, annars får du väl skriva igen, jag har fler på lager. Jag vet inte om det är salta eller vanliga kringlor du vill ha. Här kommer receptet, hälsar Matmamman från Södertälje. Södertäljekringlor 50 stycken 85 gram smör 2 1/2 dl vispgrädde 50 gram jäst 1 1/2 dl strösocker, cirka 130 gram 1 tsk nystötta kardemummakärnor 2 lätt uppvispade ägg 11 dl vetemjöl, 660 gram mjöl till utbakning Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädden och ljumma blandningen till 37 grader. Finfördela jästen i hushållsmaskin eller degbunke. Häll degspadet över. Kör eller rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, ägg och vetemjöl. Kör ihop degen cirka 10 minuter i matberedare eller knåda den mjuk och smidig. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare. Dela degen i 50 bitar som väger cirka 23 gram styck. Rulla ut dem till cirka 30 cm långa längder som smalnar av betydligt mot ändarna. Forma dem till kringlor. Sätt ugnen på 250 grader. Låt kringlorna jäsa övertäckta, på smorda plåtar eller bakplåtspapper, cirka 40 minuter. Grädda kringlorna i mitten av ugnen cirka 8 minuter, tills de fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 100 grader när alla är gräddade. Låt dem eftertorka ett par timmar, med ugnsluckan lite på glänt. Tips! De klassiska Södertäljekringlorna, som förr såldes på marknaderna, brukade doppas i sjudande vatten innan de gräddades för att hålla längre och bättre tåla transporten. Visa artikel PolkamuffinsHej!Menar du verkligen att muffinsen skall stå inne i 35-40 minuter, så länge brukar man ju normalt ha en sockerkaka i 1 1/2-liters form i ugnen? Matmamman Visa artikel vörtbrödHej igen Sofie!Jag har grävt djupare bland mina recept och hittat ett recept på vörtbröd, som inte behöver jäsa. Här kommer det, hälsar Matmamman. Långängens hastvörtbröd 1 sats 5 dl filmjölk 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 2 dl färdiga vörtkryddor 5 dl grovt rågmjöl 2 dl rågkross 1/2 dl russin 1/2 dl hasselnötter Blanda samman alla ingredienser i en bunke och rör till dess att det är en tjock smet. Smöra och bröa en avlång form, cirka 2 1/2 liter, och klicka över smeten i formen. Grädda i 175 grader i 55–60 minuter. Visa artikel Efterlysning på vörtbrödsreceptHej!Här kommer ett recept på vörtbröd, jag har fler, men här är ett till att börja med, hälsar matmamman. Vörtbröd Johans 3 stycken 5 dl vatten 40 gram jäst 150 gram vört, finns i livsmedelsaffärer 250 gram siktmjöl 250 gram vetemjöl 50 gram smör 125 gram mörk brun sirap 400 gram vetemjöl 300 gram siktmjöl 5 gram pomerans 5 gram nejlikor 5 gram kardemumma 5 gram kanel 3 gram ingefära 20 gram salt Blanda vatten, jäst, vört och den första mängden siktmjöl och vetemjöl i 5 minuter. Låt jäsa i 60 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda i cirka 8 minuter. Låt vila i 40 minuter. Dela degen i 3 bitar, rundriv och rulla ut dem avlånga. Låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt in brödet i 250 grader och spreja ugnens botten med vatten. Sänk värmen till 220 grader och låt stå i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör. Passar utmärkt till julskinka och senapen. Visa artikel |