Kommentarer av Nova
Tzatziki
Ingredienser: 4 portioner 1 urkärnad grovt riven gurka 1 tsk salt 4 dl grekisk yoghurt 3-4 pressade vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar 3 msk grekisk olivolja Gör så här Blanda gurkan med saltet och låt den rinna av 30 minuter i en sil. Vispa ned olivoljan i yoghurten och blanda sedan i gurkan. Smaka av med vitlök, peppar och eventuellt mera salt. Receptet är från http://www.lyckasmedmat.nu/recept.asp?receptnr=66 Visa artikel
Här är ett från Lyckas med mat
10 äggulor 400 gr florsocker 3 dl mjölk 1 vaniljstång En hel flaska vodka eller brännvin Snitta upp och skrapa ur vaniljstången, tillsätt skrapet och stången i mjölken och koka upp. Låt kallna. Ta upp vaniljstången. Vispa äggulor och florsocker, rör ner den kalla mjölken. Rör till blandningen blir helt slät. Rör långsamt och försiktigt i spriten. Se till att vätskorna är lika kalla annars kan det skära sig. Låt helst likören stå kallt ett par veckor, men man kan dricka den direkt. Visa artikel "Krukan" Första och enda gången jag har hanterat chili, så gjorde jag efter konstens alla regler. Tvättade händerna efteråt noga noga med varmt vatten och tvål. Ett par minuter senare kliade det i ögat och jag kliade tillbaka.... Det var det jäkligaste jag har varit med om. Det sved och smärtade som något jag aldrig tidigare varit med om. Därför är jag livrädd för att hantera chili. Men jag tycker det är väldigt gott och äter det väldigt gärna om någon annan har tagit hand om det! //gunilla Färsk chili är i mitt tycke en av de bästa smaksättarna som finns. Går inte att ersätta med något annat Ett enkelt tips är att ha ett par "chilidiskhanskar" eller ännu bättre att alltid ha en bunt tunna gummihanskar(operationhanskar typ) hemma, det borde finnas att köpa på apoteket. Sedan har du bakpapper mellan chilin och skärbrädan när du hackar den. Kom ihåg att alltid smaka på chilin hur stark den är innan du sätter den i maten, butikernas skala på hur starka de olika chilifrukterna är inte att lita på för fem öre. Galangal finns att köpa på de flesta välsorterade "Thaibutiker" finns även i pulverform men den är inte lika bra. Visa artikel
1 liter kallt vatten
25 gr jäst 1 kg vetemjöl special ca 700 gr dinkelmjöl 2 msk mörk sesamolja eller annan smakrik olja 30 gr salt sesamfrön efter smak 1. Häll vatten, sesamoljan, och jästen i köksmaskinens bunke, tillsätt bägge mjölsorterna. 2. Arbeta degen smidig, 16 minuter utan salt. Tillsätt saltet och blanda i två minuter till. 3. Låt degen jäsa under plastfilm i minst 2 timmar om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den igen. 4. Baka ut till valfri form, "doppa" i sesamfröna, låt jäsa till dubbel storlek innan du gräddar. Småfranskor 225 graders ugn 12-16 minuter beroende på storlek. Baguetter 250 graders ugn 5 minuter, sänk till 220 grader och grädda ytterligare 8-11 minuter beroende på storlek. Franskbröd 250 graders ugn 5 minuter, sänk till 220 grader och grädda ytterligare 13-20 minuter beroende på storlek. Brödet ska ha en kärntemperatur på 97 grader när det är klart. http://www.lyckasmedmat.nu/recept.asp?gruppid=5&text_nr=5 Visa artikel Mango och ingefära glaceProva göra typMango och ingefära glace Ingredienser 1 gul lök finhackad 50 gr skalad riven morot 2 vitlöksklyftor finhackade 1 mango skalad och finhackad ½ dl äpplecidervinäger ½ dl råsocker eller farinsocker 1 hönsbuljongtärning 3 dl vatten 1-3 curry (hot madras typ) beroende på styrka 2 msk olivolja mayzenamjöl till redning 50 gr inlagd ingefära, går bra med färsk, men ta mindre då 1-3 urkärnade och finhackad röda chilis efter smak salt Fräs lök, vitlök, morötter och curry mjuka i olivoljan, tillsätt resterade ingredienserna. Sjud i ca 15 minuter tills allt är mjukt, mixa med stavmixer eller i matberedare till en slät sås och smaka av med salt. Förpacka i rena burkar med tättslutande lock, håller i kylen ca 3 veckor. Denna glace fungerar till det mesta där man vill ha en sötsur, kryddig smak. Prova gärna blanda ett par matskedar i salladen precis innan du serverar den. Visa artikel
Glace med plommon
Ingredienser 1 dl strösocker ½ dl äppelcidervinäger 3 dl vatten 1 kycklingbuljong tärning 2 msk riven ingefära 1 hackad vitlöksklyfta 2 tsk chilipulver 1 tsk nymald svartpeppar 1 urkärnad och hackad spanskpeppar 200 gr urkärnade hackade plommon 1-2 msk maizenamjöl till redning salt 1. Smält sockret till en ljus karamell, tillsätt alla ingredienserna utom mjölet och koka i 10 minuter. 2. Mixa glacen till en slät sås med en handmixer, rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glacen till en simmig konsistens, smaka av med salt. Glaca köttet med denna och servera en del av glacen som sås, servera med rostade rotsaker. Visa artikel
Du kan köpa den och liknande genom de flesta restauranggrossiter, förut använde Max, Adacos cheddarost och jalapenos, vet ej om de gör det fortfarande.
Prova göra en egen så här. 200 gr grovt riven cheddarost, gärna lagrad 1-3 jalapenos urkärnade och fint hackade 1,5 dl grädde salt Koka upp grädden, lägg ned den rivna osten, rör tills osten är smält (får ej koka), smaka av med jalapenos och salt. Serveras varm till hamburgare, tacos, pasta eller som dipp till chips. Visa artikel |