Kommentarer av julia svartbröd från Ålandca.15 bröd2,5l surmjölk (typ filmjölk) 2kg rågmjöl ca.1,5kg vete o grahammjöl blandat 1pkt farinsocker 4dl sirap 1/4kkp salt (kopp) 1,2kg malt 2 pkt jäst Dag1. värm mjölken,rör i rågmjölet. Låt stå över natten i rumstemp. Dag2. Värm i vattenbad ca. 1h. rör i farin, sirap, jäst, salt, malt och låt stå 1h i vattenbad. Rör om då och då. Tillsätt mjölet och knåda till smidig deg, jäs 1h på varm plats. Baka ut till runda kakor, jäs 1h på plåt gärna i värmeugn. Nagga bröden och grädda 20min 200 grader. Värm 3/4 dl sirap, 3/4dl vatten o en klick smör, pensla de varma bröden på båda sidor och packa i folie. Lägg bröden i ugnen 120grader 3h. Därefter packas brödet i tex en låda med brödets ovansida neråt och täcks med en filt över natten. :) Visa artikel |