Kommentarer av meet
Det här hittade jag på nåtet...
FINA LÄFSOR Det här behövs: 3 ägg, 5 kaffekoppar socker, 2 msk sirap, 1 tsk hjortronsalt, 1 kilo vetemjöl, 1 tsk kardemumma 1/2 liter mjölk, 1 kaffekopp smält smör Gör så här: Ägg och socker vispas samman, och det övriga blandas i efteråt. Kavla ut degen till tunna, runda (30 cm/diameter) läfsor och grädda dem på plåten. Sätt plåten längst ner i ugnen. Ugnen skall stå på 300o grader. När det är dags att äta läfsorna så bred på smör och strö på rikligt med kanel och socker, lägg sedan en till läfsa ovanpå och pressa lätt på den, skär sedan läfsan i "tårtbitar", mycket gott till kaffe eller ett glas mjölk. Visa artikel CITRONFOCACCIA och Jalapeno brödCITRONFOCACCIA MEDROSMARIN OCH FETAOST 1 stort bröd Det här brödet är nästan som en hel måltid. Det är perfekt att bjuda till en soppa, på en buffé eller ta med ut på en picnic. Att baka i långpanna är väldigt praktiskt, man slipper allt besvär med att kavla och rulla, det är bara att vicka ut degen i långpannan och platta till. 50 g jäst 7 dl vatten 2 tsk salt ½ dl olivolja rivet skal av 1½ tvättad citron 3 dl durumvete ca 1 liter vetemjöl special 2 msk olivolja till pensling 150 g fetaost 2 msk grovhackad rosmarin 1 ½ tsk gourmetsalt eller medelhavssalt Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till finger- värme, 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, ½ dl olivolja, citron- skal och mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, den ska vara ganska lös. Låt degen jäsa under duk 30-40 minuter. Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut den med mjölad hand. Pensla med oliv- olja, strö över smulad fetaost, rosmarin och salt. Tryck försiktigt ner fyllningen i degen. Låt jäsa under duk ca 15minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det alldeles nygräddat. Låt var och en bryta eller skära focaccian i bitar själv. Brunkans ost och Jalapeno bröd Ett ”hot” bröd som är jättegott till varma mackor eller som matbröd. 2 stora bröd: 500 g vatten 15 g jäst 600 g vetemjöl special 150 g durumvete 15 g salt 1 msk ljus sirap 75 g jalapenos i skivor ”hot” (finns bland tacos och salsor i butiken) 75 g grovriven ost Blanda alla ingredienser utom salt, ost och jalapenos. Knåda degen i matberedare ca 15 minuter eller för hand minst 20-25 minuter. Tillsätt salt, ost och jalapenos. Knåda ytterligare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken ca 30 minuter. Forma två bröd, mjöla rikligt med durumvete på ovansidan. Låt bröden jäsa i kyl över natten. Baka bröden direkt från kylen i 250º. Spraya vatten med blomspruta rätt in i ugnen direkt när bröden är insatta. Detta gör att skorpan blir knaprig. Sänk temperaturen efter 5 minuter till 200º. Bröden är klara efter ca 30 minuter eller när innertemperaturen är 98º. Visa artikel KalorisnåltHär kommer några förslag:*Salta pinnar. *Popcorn light eller hemmagjorda, det är ännu bättre. *Nötter, mandel är nyttigast. *Torkade äppelskivor i ugn, ha på lite kanel så blir det mums. Visa artikel |