|
Vegetarisk lasagne | Recept | Vegetariska matrecept | Vegetariska recept
="Skånekatten" Efter att ha letat i flera år så kom jag på den briljanta idén (duh!) att maila Expressen. De har sparat alla gamla recept så jag fick svar nästan direkt. Här kommer den underbart goda lasagnen!
[b]Vegetarisk lasagne (4 port)[/b]
Jättegod, och inte så mastig lasagne med grönsaker och keso.
INGREDIENSER:
2 burkar krossade tomater
500 gram Keso naturell
1 liten zucchini
1 gul lök
1 klyfta vitlök
olja eller smör, att steka i
2 msk färsk, hackad basilika (eller 2 tsk torkad)
lasagneplattor, ca 12 stycken
200 g riven ost
salt, svartpeppar
Hacka lök och finhacka vitlöken. Skär zucchinin i tunna slantar. Fräs lök och vitlök långsamt i lite olja eller smör utan att det tar färg. Tillsätt zucchinin i tunna slantar och låt få lite färg. Tillsätt basilikan och slå över de krossade tomaterna. Låt koka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Täck botten i en gratängform med tomatsås. Varva sedan lasagneplattor, tomatsås och keso i tre lager. Täck det översta lagret med tomatsås och strö över osten. Grädda lasagnen i ugn, 200 grader, cirka 20-30 minuter.
Efter att ha letat i flera år så kom jag på den briljanta idén (duh!) att maila Expressen. De har sparat alla gamla recept så jag fick svar nästan direkt. Här kommer den underbart goda lasagnen!
Vegetarisk lasagne (4 port)
Jättegod, och inte så mastig lasagne med grönsaker och keso.
INGREDIENSER:
2 burkar krossade tomater
500 gram Keso naturell
1 liten zucchini
1 gul lök
1 klyfta vitlök
olja eller smör, att steka i
2 msk färsk, hackad basilika (eller 2 tsk torkad)
lasagneplattor, ca 12 stycken
200 g riven ost
salt, svartpeppar
Hacka lök och finhacka vitlöken. Skär zucchinin i tunna slantar. Fräs lök och vitlök långsamt i lite olja eller smör utan att det tar färg. Tillsätt zucchinin i tunna slantar och låt få lite färg. Tillsätt basilikan och slå över de krossade tomaterna. Låt koka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Täck botten i en gratängform med tomatsås. Varva sedan lasagneplattor, tomatsås och keso i tre lager. Täck det översta lagret med tomatsås och strö över osten. Grädda lasagnen i ugn, 200 grader, cirka 20-30 minuter.
mitt favoritrecept
Sås nr 1
--------
250 g fryst spenat
300 g keso eller kesella
LITE riven muskotnöt
salt
vitpeppar
2 dl (lagrad) riven ost
Sås nr 2
--------
2 hackade lökar
3 hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 tsk basilika eller oregano
1-2 tsk socker
Själva lasangen
---------------
Sås nr 1
Sås nr 2
10-12 lasangeplattor
ca 2.5 dl mjölk (röd)
1 dl lagrad riven ost
Beskrivning
-----------
Sås nr 1: Tina spenaten och krama ur vattnet noga. Blanda ner keso, ost och
kryddor.
Tomatsås: Fräs lök och vitlök. Tillsätt tomaterna. Krydda. Koka utan lock 10-15
minuter. Rör om då doch då, smaka av.
Lasangen: Smörj form. Underst spenatsås och överst tomatsås. Slå sist i mjölken
kring formens kanter. På med resten av osten.
Ordning:
Spenatsås - Lasangeplattor - Tomatsås - Lasangeplattor - Tomatsås - Ost - Mjölk
(dubbla lasangeplattlager)
Gratinera i 225' i 30-35 minuter.
/// krikka
Jag brukar också göra en variant. Har inte exakt recept utan brukar "höfta" lite...
ca 4 port
1 brk krossade tomater
3 stora gula lökar
vitlök (efter smak)
färska champinjoner, ca 10 st (medelstora)
1 buljong-tärning
salt & peppar, och kanske någon örtkrydda såsom basilika
1 stor brk (tror det är 500 gr) naturell keso
lasagneplattor
Strimla gul lök (ganska fint) och vitlök (lite grovt). Bryn dessa en stund. Lägg till champinjonerna (skivade) och bryn en stund till. Tillsätt tomaterna, slölj ur burken med en skvätt vatten och ha även det i grytan. Tillsätt buljongtärningen, smaka av med salt & peppar + ev örtkrydda. Låt puttra en stund. Varva sedan tomat- och löksåsen med keso mellan lasagneplattorna. Om man känner för det så kan man ha lite ost överst. In i mitten av ugnen, ca 200 grader, och ungefär en halvtimme (eller tills lasagneplattorna är mjuka).
God med en grönsallad.
Går utmärkt att frysa
="Bambis vän" Jag gör en egenkomponerad vegetarisk lasagne som brukar ha en strykande åtgång. Vad som ingår i lasagnen beror lite på vad som finns i skafferi och kylskåp. Ibland gör jag den för att rensa. Nåväl här kommer ett ungefärligt recept.
Koka en grönsakssås med följande ingredienser:
Schalottenlök
Vitlök
Krossade tomater
Paprika (röd eller gul) hackad i bitar
Squash i tärningar
ev aubergine eller andra grönsaker som du tycker om
några grovrivna morötter
lite grovriven rotselleri
salt, peppar, örtkryddor efter smak
Låt såsen koka en stund - den ska vara ganska lös. Bred ut ett lager sås i botten på en ugnsfast form. Täck med lasagneplattor. Bred ett nytt lager sås ovanpå lasagneplattorna och fortsätt så till såsen är slut (brukar bli 2-3 lager med plattor. Till slut läggs ett lager lasagneplattor på toppen.
Blanda en stor förpackning keso med en burk kesella. Tillsätt ev örtkryddor eller riven muskot. Blanda i lite riven ost i kesoröran. Röran läggs sedan ovanpå det sista lagret lasagneplattor. Fukta gärna plattorna innan du lägger på keson, annars buktar de gärna sig och blir torra...
Sätt in skapelsen i ugnen på 225 grader. Lasagnen är klar då lasagneplattorna känns mjuka (testa med en provsticka).
Lätt som en plätt och otroligt nyttigt och gott!
Lycka till!
Bambis vän
Låter jättegott! Det ska testas
mums verkar den vara
smart me lasangepytt då kan man kanske säga om man ska ta resterna
Jag gör en egenkomponerad vegetarisk lasagne som brukar ha en strykande åtgång. Vad som ingår i lasagnen beror lite på vad som finns i skafferi och kylskåp. Ibland gör jag den för att rensa. Nåväl här kommer ett ungefärligt recept.
Koka en grönsakssås med följande ingredienser:
Schalottenlök
Vitlök
Krossade tomater
Paprika (röd eller gul) hackad i bitar
Squash i tärningar
ev aubergine eller andra grönsaker som du tycker om
några grovrivna morötter
lite grovriven rotselleri
salt, peppar, örtkryddor efter smak
Låt såsen koka en stund - den ska vara ganska lös. Bred ut ett lager sås i botten på en ugnsfast form. Täck med lasagneplattor. Bred ett nytt lager sås ovanpå lasagneplattorna och fortsätt så till såsen är slut (brukar bli 2-3 lager med plattor. Till slut läggs ett lager lasagneplattor på toppen.
Blanda en stor förpackning keso med en burk kesella. Tillsätt ev örtkryddor eller riven muskot. Blanda i lite riven ost i kesoröran. Röran läggs sedan ovanpå det sista lagret lasagneplattor. Fukta gärna plattorna innan du lägger på keson, annars buktar de gärna sig och blir torra...
Sätt in skapelsen i ugnen på 225 grader. Lasagnen är klar då lasagneplattorna känns mjuka (testa med en provsticka).
Lätt som en plätt och otroligt nyttigt och gott!
Lycka till!
Bambis vän
Ok, hoppas att du hittar det! Tack för fiskfärsreceptet, det är MUMS!
jo, men inte just det receptet jag sökte. Tack ändå .
Kolla på den vegetariska avdelningen så FINNS det ett recept på vegtarisk lasange där....
|
|