|
Holländare!!! | Recept | Övrigt | Efterlysningar
Holländare
Holländare var en blandning mellan kaka och muffins förmodligen gjord på kaksmulor eller skorpmjöl. Smakade lite av pepparkaka och toppad med vit glasyr. Ingen mördegsbotten, påminner om Runebergstårta till utseendet.
/// Gudrun
Holländare
Holländare Recept:
Ingredienser:
Mördeg
2 ½ dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
3 msk strösocker
1 äggula
Kakdeg
300 g färdig tårtbotten eller sockerkaka
2 ägg
200 g rumsvarmt smör
150 g strösocker
½ tsk hjorthornssalt
1 msk kanel
Glasyr
2 dl florsocker
Ca 2 msk vatten
Instruktioner:
Ugn 180 grader.
Mördeg:
Nyp samman ca 2 dl av vetemjölet med det rumsvarma smöret och socker i en bunke. Arbeta samman ingredienserna med händerna. Tillsätt äggulan och resten av mjölet. Degen ska bli smidig, inte smulig. Därför tillsätts inte allt mjöl på en gång.
Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Ta ut rundlar med hjälp av ett dricksglas. Lägg dem i botten på stora muffinsformar.
Kakdeg:
Smula ner tårtbotten i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Rör om väl. Kavla ut till en ca 1½ cm tjock platta och ta ut rundlar med hjälp av ett dricksglas. Lägg dem i muffinsformarna.
Grädda ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakorna svalna. Rör samman ingredienserna till glasyren och glasera kakorna med den.
/// Lisa
Holländare recept
Här finns recept:
https://www.matklubben.se/recept/hollaendare-16657
/// Birthe
Holländare
Detta var på 50-talet. Huset där bageriet låg är rivet för länge sedan. Har frågat men ingen konditor känner igen kakan Holländare.
Berith
/// Berith
Holländare
Kommer ihåg kakan från ett bageri Järnvägsgatan i Strängnäs. Mördegsbotten, deg blandat med kaksmulor tror jag. Mycket god.Söker receptet...
/// Berith
Hittade detta på nätet. Inget recept men kanske ger en uppfattning om vad det är.
"Holländare
en sorts bakelser af mördeg med smör, socker, finhackad mandel, ägg och finstötta skorpor."
från Nordisk familjebok på
http://runeberg.org/nfcp/0242.html
Väcker det några minnen hos nån?
|
|