|
|
Risotto med citron, honung och broccoli
Risotto med citron, honung och broccoli
2-3 portioner
2 dl arborioris
1 l buljong (kyckling alt. grönsaksbuljong)
1 litet knippe broccoli
1-2 gul lök
2-3 klyftor vitlök
100 g champinjoner, tärnade
2 msk sherry
1 msk honung
skalet av en citron, finrivet
saften av en halv citron
ca 1 dl riven parmesan
svartpeppar
smör
olivolja
Koka upp buljongen. Smält smör och olivolja, och fräs lök och vitlök i ca fem minuter. Tillsätt riset, och fräs på hög värme i ett par minuter. Tillsätt sherryn, och låt den koka in. Häll på ett par deciliter buljong, och rör om hela tiden. Risotton blir krämig och fin om du hela tiden spär med buljong, det får inte bli torrt, men det ska inte heller vara för blött. Du kanske inte behöver all buljongen, eller så kan du behöva lite mer - smaka på riset, det ska vara spänstigt men mjukt. Det brukar ta ca 15-20 minuter.
Efter ca fem minuter, tillsätt svampen. Efter ytterligare fem, tillsätt broccolin. När riset är mjukt, ta av grytan från plattan och rör i citronsaft, citronskal, honung, svartpeppar och parmesan. Smaka av. Servera direkt.
|
|