|
|
salami och Ost pajbitar
salami och Ost pajbitar
ca 4-5 pers
Pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g färskost, typ Philadelphia
125 g mozzarella
1 1/2 dl grovriven parmesanost
50 g salami
1 ägg
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar
ägg att pensla med
Finfördela fettet i mjölet i en beredare eller med fingertopparna till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Dela degen i två delar, den ena lite större än den andra.
Tryck ut den större degbiten så den täcker botten och kanter på en mindre pajform, ca 20 cm i diameter eller i en avlång form, ca 10x20cm.
Låt degen hänga en aning över kanten.
Lägg den andra degbiten i plastpåse i kylen medan fyllningen blandas.
Sätt ugnen på 175-200°.
Rör sönder färskosten i en bunke.
Skär mozzarellan i små tärningar och skär salamin i småbitar.
Ta riv ett par msk av parmesanosten, blanda resten med färskost, mozzarella, salami, ägg, salt och peppar.
Lägg fyllningen i degformen.
Kavla ut resten av degen till en platta som räcker att täcka formen med.
Lägg på den, fukta degkanterna som hänger över formen, vik över dem och nyp ihop kanterna.
Pensla med uppvispat ägg och strö över den sparade parmesanosten.
Grädda i mitten av ugnen tills degen är frasig och fått fin färg, ca 45 min.
|
|