|
|
Aubergine och äppelchutney
AUBERGINE- OCH ÄPPELCHUTNEY ca 1½ kg
1 medelstor aubergine (ca 350g)
5-6 tomater (ca 500g)
2 syrliga äpplen
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 dl russin
2 ½ dl farinsocker (175g)
3 dl rödvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm av vardera mald kanel,
ingefära, kryddpeppar,
kryddnejlika och muskotnöt.
Skölj auberginen och skär den i ca 2 cm stora bitar.
Doppa tomaterna i kokande vatten så att skalen kan dras av.
Hacka tomaterna.
Skala och skär äpplena i skivor.
Skala och hacka löken.
Pressa vitlöken .
Blanda allt det skurna i en gryta.
Tillsätt russin, socker, vinäger, salt och kryddor.
Koka upp och koka sakta utan lock ca 45 min, tills blandningen tjocknat.
Rör om någon gång under tiden.
Ös upp på rena varma glasburkar och sätt genast på lock.
Förvara chutneyn svalt och mörk. Den behöver stå minst 2-3 veckor innan den äts.
( När den är nygjord så smakar den mycket starkt av vinäger, men om man låter den få stå så hinner alla smaker att mogna och smälta samman. )
Servera den som ett kryddigt tillbehör till kötträtter.
|
|