|
|
Hjortronparfait på mandelbotten
Mandelbotten:
100 g mandel, skalad
1,5 dl strösocker
4 äggvitor
Mal mandeln eller hacka den i matberedaren.Vispa vitorna hårt. Smörj och bröa noggrant en rund form, ca 3 l.
Blanda mandelhack med strösocker, och vänd ner vitorna,.
Grädda smeten 15–20 minuter i 200 grader.
Stjälp upp kakan, (som är ca 3 cm tjock) och låt den kallna.
Diska den runda formen, och lägg tillbaka den kalla kakan.
Hjortronparfait:
1 dl strösocker+1 dl vatten
4 äggulor
3 dl sylt
4 dl grädde
Blanda socker, vatten och gulor i en aluminiumkastrull. Vispa kraftigt (med elvisp) i vattenbad. Krämen skall bli tjock. Vispa den kall och rör ner sylten. Vispa grädde hårt. Blanda grädden med den smaksatta krämen.
Parfaiten är nu färdig, och skall nu hällas över kakan på botten i formen.
Ställ i frysen i minst 5 timmar.
Tag fram 30 minuter innan servering. Skär i tårtbitar och garnera medett vackert helt hjortron.
|
|