|
|
Fylld ciabatta 8st
ca 7 dl (500 g) vetemjöl special, ca 5 1/2 dl (400 g) durumvetemjöl, 1 msk salt, 1/2 msk socker, 1/2 msk olivolja
1/2 paket (25 g) jäst, 6 dl fingervarmt vatten, 37°
olja till formen
Fyllningsförslag:
1: Hackad persilja som blandas med grovhackade oliver och 1-2 sardeller per ciabattasmörgås.
2: Strimlad rökt lax och hackat hårdkokt ägg, som droppas med lite senapssås och täcks med rikligt med finhackad dill.(Servera gärna lite senapssås till.)
3: Tärnad kryddstark rökt korv och fetaosttärningar i olja. (Servera olja att droppa på.)
4: Soltorkade tomater och riven stark ost/parmesan och basilika
5: Köttfärsssås, ej för lös, riven ost och pizzakrydda
Häll det mesta av vetemjölet, durumvetemjölet, salt, socker och olja i matberedarens bunke. Smula jästen över.
Häll på det fingervarma vattnet. Bearbeta 2 min långsamt, sedan 5-6 minuter kraftigt med degkrokarna.
Pensla en skål med olivolja. Häll över degen, som är len och ljummen efter knådningen. Täck med plastfolie och låt jäsa på dragfri plats en timme.
Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Strö över mjöl på ovansidan.
Platta ut degen till ca 30 x 50 cm.
OBS! Knåda inte degen.Den är mycket lättarbetad.
Skär upp degen i 4 avlånga bitar, sedan tvärs över så blir de ca 12 x 15 cm, vilka en och en plattas/dras ut till ca dubbel längd.
Lägg fyllning på ena halvan, vik den andra över och tryck till ordentligt längs kanterna. Det skall vara mjöl även på ovansidan!
Sätt bitarna, ej för tätt, på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ca 2 timmar före gräddning.
Grädda i 175°, ca 30 minuter.
|
|